Suomen Wushu Kungfu Seura
Etusivu
Lajit
Wushun historia
Kuvagalleria
Videot
Seuran historia
Yhteystiedot
Foorumi
Linkit
Esitykset
Kurssit
SWKS 10 vuotta
Finnish Open Championships 2007
Finnish Open Championships 2008
Wushun historia
Wushu on vanha kiinalainen taistelutaito, joka yhdistää niin sisäisiä kuin ulkoisia harjoitteita. Liikesarjat ja ottelu ovat sen harjoitusmuodot. Wushu, joka on säilynyt vuosisatoja lähes muokkaamattomana, on tärkeä osa Kiinan kulttuuriperintöä. Käännettynä "wu" tarkoittaa sotaa ja "shu" taidetta tai taitoa. Vapaamuotoisesti käännettynä wushu tarkoittaa siis sotataitoa (martial arts). Länsimaissa wushu tunnetaan paremmin nimellä kungfu. Mutta mistä wushu on peräisin ja kuinka vanhasta lajista oikeastaan onkaan kyse? Myyttejä ja legendoja on useita. Lajin selkeätä syntyperää tai aikaa ei vieläkään tiedetä varmasti.

Erään tunnetun kiinalaisen sanonnan mukaan "kaikki kungfu taivaan alla on peräisin Shaolinista". Legendan mukaan kaikki kungfun tyylisuunnat ovat syntyneet Shaolin-temppeleissä. Shaolin-munkkien uskotaan saaneen opetusta taistelutaidoissa muinaisesta Intiasta. Vuonna 539 Pu Ti Da Mo (Bodhidharma) saapui Shaoliniin Etelä-Intiasta levittääkseen Buddhalaisuutta. Päästyään Shaolinin temppeleihin tämä kuitenkin totesi munkkien olevan fyysisesti huonokuntoisia, ja näin ollen kykenemättömiä ankaraan meditaatioon. Pu Ti Da Mo opetti munkeille fyysisiä harjoituksia ja itsepuolustusta, joita oli itse oppinut muinaisessa Intiassa. Tästä oletettavasti syntyi Shaolin-munkkien perinne ankarasta fyysisestä harjoituksesta, ja myöhemmin taistelutaito, joka nykyään tunnetaan wushuna tai kungfuna.

Shaolin-temppelilegenda on kuitenkin varsin ristiriitainen. Tämä vahvistaa sen, että kung fun juuret ovat todennäköisesti vielä kauempana historiassa. Jos kiinalainen sotataito olisi alunalkujaan peräisin Shaolinista, ei kungfua olisi ollut olemassa ennen Shaolin-temppelien perustamista pohjoisen Wei-dynastian aikaan (386-534). Löydämme kuitenkin monista historiallisista dokumenteista rohkaisevia todisteita Xia-dynastian aikana harjoitellusta kung fusta, ajalta jopa 2000 vuotta ennen Shaolinin syntyä. Jo itäisen Zhou-dynastian aikana (770-256 eaa.) itsepuolustustaidot olivat kehittyneet erittäin pitkälle ja niistä järjestettiin jopa vuotuisia kilpailuja.

Kiinalaisen kungfun kasvava suosio jatkui aina Kulttuurivallankumoukseen asti (1966-1976). Tämän aikana laji taantui hieman. Vasta 1980-luvun alussa kungfu sai uuden lähdön Li Lian Jien (Jet Li) innoittamana elokuvassa "Shaolin Temple". Elokuva oli Kiinassa niin mahtava menestys, että lukuisat halukkaat nuoret matkustivat Shaoliniin kungfun oppimisen toivossa.

Nykymaailman wushu on kansallinen urheilulaji Kiinassa, ja on myös kansainvälistymässä lujaa vauhtia. Lajin painopiste on vuosisatojen kuluessa siirtynyt muinaisesta taistelutaidosta ja elämäntavasta yhä enemmän kohti estetiikaa sekä kilpailua. Vuonna 2008 wushu:sta yritetään tehdä uutta olympialajia. Tämä on wushun maineen kannalta hyvä asia, mutta lajin todellista filosofiaa ei tulisi koskaan unohtaa.

- Jukka Alasaari -